Gode råd

Hvorfor er der læder/plasticbånd langs kanterne på bagsiden af mange tæpper?

Oprindeligt satte man stift læderbånd på kanterne af tæppernes bagside, hvis de havde tendens til at rulle i kanten, så de ikke lå glat på gulvet. På den måde kunne man få tæpperne til at ligge ordentligt på gulvet. I dag er det en standardprocedure, at man syer kantbånd på stort set alle tæpper. Kvaliteten på det kantbånd man bruger, er dog i langt de fleste tilfælde alt for dårlig, det er for blødt. Hvis det bliver syet på af en arbejder, som ikke kan gøre det rigtigt, kan det nærmere være med til at skabe et problem frem for at løse det og man får et perfekt tæppe til at ligge forkert. Jeg ser helst, at kantbåndet kun bliver brugt når det er nødvendigt, og at man så bruger et bånd i en ordentlig kvalitet. I langt de fleste tilfælde anbefaler jeg, at man bare klipper kantbåndet af med en almindelig saks, hvis det sidder på et tæppe som ikke ruller i kanten. Det kan man nemt selv gøre eller bede sin tæppehandler om. Kantbåndet bliver alligevel ofte ødelagt, hvis tæppet sendes til vask.

Kan silketæpper ligge på gulvet?

Silketæpper er mere slidstærke end de fleste regner med, men de er ikke så robuste som de gode uldtæpper. Silketæpperne kan sagtens bruges på gulvet, men de egner sig ikke til at ligge lige netop der, hvor der er risiko for mest slitage. Placer dem derfor uden for de mest trafikerede gangbaner i huset.

Hvad gør man, hvis man spilder noget på sit tæppe?

Spilder man væske på tæppet, er det nemmest bare at suge væsken op med køkkenrullepapir. Tag rigeligt papir og læg det oven på pletten. Stå gerne på papiret for at presse det ned i tæppet, så det kan suge så meget af væsken op som muligt. Tør herefter tæppet af i luvens retning med en fugtig klud, gerne med lidt sæbespånevand. Hvis pletten ikke er flydende væske, tør da først af i luvens retning, gerne med køkkenrulle, og tør herefter af igen – som før nævnt – i luvens retning med en fugtig klud og gerne med lidt sæbespånevand. Vær opmærksom på at katte- og hundetis kan være problematisk, fordi det indeholder ammoniak, som kan opløse farverne og få dem til at smitte af. Hvis der alligevel kommer en plet på tæppet, bør man indlevere det til vask hos en tæppefagmand. Se i øvrigt næste spørgsmål og svar.

Kan man få sit tæppe renset, når det er snavset?

Hvis tæppet er blevet snavset af mange års brug eller hvis der er kommet en plet på tæppet, bør man indlevere det til vask hos en tæppefagmand. Forsøg aldrig selv at vaske det og undgå at få det kemisk renset, da det er ødelæggende for tæppet. Langt de fleste tæpper bliver fine og rene efter vasken, men det sker at der er pletter, som ikke forsvinder ved en almindelig vask. Disse pletter kan dog stort set altid fjernes af en tæppereparatør. I de tilfælde, hvor det er nødvendigt, koster det naturligvis lidt ekstra.

Hvor tit skal man vaske sine tæpper?

Ægte tæpper bør man kun vaske, når de er snavsede eller plettede. Derfor er det individuelt, hvor ofte det bør gøres. Jeg har set tæpper, som er brugt i både 20 og 25 år, men på ingen måde trænger til at blive vasket. Modsat har jeg set tæpper, som trænger til vask efter få års brug. Det afhænger af tæppets kvalitet og af hvordan det bliver brugt. Vaskeprocessen kan være hård for et tæppe, derfor bør man kun vaske tæpperne, når de virkelig trænger til det.

Bliver et tæppe rent af at komme ud i sneen?

Det er et godt gammelt råd at lægge sine tæpper ud i nyfalden frostsne. Man skal huske at rulle tæppet sammen og stille det ud i kulden først. Når det er kølet lidt ned, lægger man tæppet i den nyfaldne frostsne med luven nedad og banker det på bagsiden. Vend herefter tæppet om og børst det af i luvens retning med en stiv børste. Gentag eventuelt processen. Hvis tæppet er meget snavset, bør det dog indleveres til vask i stedet.

Må man støvsuge sine tæpper?

Man kan roligt støvsuge sine ægte tæpper. Det er vigtigt at gøre det i luvens retning, og det er en god ide at åbne lidt for luftspjældet på støvsugerens rør, så der ikke suges alt for kraftigt.

Falmer farverne i et rigtigt ægte tæppe?

Alt falmer med tiden, når det udsættes for lys og luft. Direkte sollys får naturligvis falmningsprocessen til at gå særligt hurtigt. Det gælder for ægte tæpper, som det gælder for alle andre ting. Der er stor forskel på lysægtheden i tæppernes farver, og alt efter farvernes kvalitet er det forskelligt, hvordan falmningen påvirker tæppet. Det er altid en god ide at endevende sine tæpper en gang om året. På den måde fordeler man slid og falmning jævnt over hele tæppet.

Kan et tæppe blive ødelagt af møl?

Mange tror, at mølangreb er et problem som hører fortiden til. Møl elsker ro, mørke og uld. Tæpper, som ligger i rum, der ikke bruges ofte eller under møbler hvor det er svært at komme til med støvsugeren, er i farezonen. Det gælder også for tæpper, som hænger på væggen, og især for tæpper, som bliver opmagasineret. Det er vigtigt at støvsuge eller børste tæpperne jævnligt, hvad enten de ligger på gulvet, eller de hænger på væggen. Har man pakket et tæppe væk, er det en god ide at kigge til det med jævne mellemrum eller sprøjte det præventivt med mølgift. Den største risiko findes ved gamle tæpper, som ikke er alt for rene.

Skal der underlag under et ægte tæppe?

Det er ofte en god ide at have et godt stykke underlag under sit tæppe. For det første undgår man, at tæppet skrider og kommer til at ligge forkert. For det andet beskytter underlaget tæppet for slid på bagsiden; dette gælder i særlig høj grad, når tæppet ligger på et klinkegulv.

Kan man få et ægte tæppe til at ligge ordentligt på et væg-til-væg-tæppe?

Ligesom ægte tæpper har en retning i luven, så har maskintæpper og væg-til-væg-tæpper det typisk også. Hvis man lægger et tæppe oven på et andet tæppe, hvad enten det er et ægte tæppe eller et væg-til-væg-tæppe, så vil det øverste tæppe altid vandre i retning med luven på det nederste tæppe. Dette kan dog i de fleste tilfælde afhjælpes med et stykke godt tæppeunderlag.

Hvor lang tid kan et ægte tæppe holde?

Det er meget individuelt og afhænger af det enkelte tæppes kvalitet og brug – og af, om der tages hensyn til det. Der findes meget gamle tæpper, som stadig er i brug, og som ser fantastisk smukke ud. Der findes også tæpper i mindre gode kvaliteter, som bliver triste at se på efter ganske få års brug. De kan måske nok holde længe, men det er ikke nogen fornøjelse at se på dem.

Hvor lang tid tager det at lave et ægte tæppe?

Hvor lang tid, det tager at knytte et ægte tæppe, er svært at sige præcist. Det afhænger bl.a. af, hvor effektivt der arbejdes på det. Mange tæpper knyttes som husflidsarbejde, og der arbejdes på dem i årevis, før de er helt færdige. En tommelfingerregel siger, at en dygtig, professionel knytter kan knytte ca. en million knuder om året. Så kan man selv regne sig frem til tidsforbruget.

Bliver de fineste tæpper lavet af børn?

Det kræver mange års erfaring at knytte et ægte tæppe i en særlig fin kvalitet. Dermed er det ikke muligt at lade arbejdet udføre af børn. Børnearbejde i tæppebranchen ser man udelukkende der, hvor der produceres tæpper i billige kvaliteter. Jeg vil gerne her understrege, at hverken mine forældre, min søster eller jeg selv har set tilfælde af børnearbejde på vores utallige rejser til Iran, end ikke hos nomaderne, som knytter de groveste tæpper i Iran. Det er mit klare indtryk, at man skal lede i de lande som producerer billige kopitæpper, hvis man skal finde tilfælde af børnearbejde i forbindelse med produktion af ægte tæpper.

Hvordan opbevarer man et tæppe, som ikke er i brug?

Når det handler om ægte tæpper, er min holdning, at man enten skal bruge dem eller skille sig af med dem. Jeg har alt for mange gange oplevet, at ægte tæpper er blevet pakket væk, opmagasineret. Når de så pakkes ud, er de blevet ødelagt af møl, mus eller fugt. Det er rigtig ærgerligt. Skal de absolut opmagasineres, er det vigtigt, at de er rene og tørre. De bør rulles om et paprør, ikke foldes sammen. Desuden bør de præventivt behandles med mølgift og pakkes ind i plastic med nogle få åndehuller, som kan prikkes med en nål.

Kan ægte tæpper repareres, når de går i stykker?

Næsten alle former for reparation kan lade sig gøre. Det er et spørgsmål om tæppets værdi, hvorvidt det betaler sig. Det gør det dog i langt de fleste tilfælde, og tæpperne kan jo også have affektionsværdi. Der kan forholdsvist nemt og billigt laves nye kantsyninger og frynser på de fleste tæpper. Huller i luven efter slitage, cigaretskod eller hundebid kan også repareres, og farveudløb kan fjernes. Nogle af opgaverne tager naturligvis en del tid, eftersom det er håndarbejde, og så koster det også derefter. Men der sker jo ikke noget ved at få et uforpligtende tilbud af sin tæppehandler. En ting er helt sikker, jo før man får det lavet, jo billigere er det. Jeg ser ofte, at en lille skade har fået lov at udvikle sig til en stor og mere bekostelig reparation. Derfor er mit råd, at man skal få reparationerne udført i tide.

Er ægte tæpper en god investering?

Om ægte tæpper er en god investering afhænger af, hvad man mener med investering. Hvis man tror, at man kan købe et ægte tæppe, slide på det i 5-10 år og så sælge det med fed fortjeneste, bliver man sandsynligvis skuffet, alene på grund af momsen på 25 % her i Danmark. Uanset om man vil sælge sit tæppe på auktion eller via en tæppehandler, er det forbundet med omkostninger. Tæpperne skal stige meget, før der er plads til både moms, salgssalær og fortjeneste. Den model er nok lidt urealistisk. Hvis man derimod sammenligner med, hvad man efter 10 år skal betale for et tilsvarende tæppe, så vil det sandsynligvis vise sig at have været en glimrende investering. Kvalitetstæpperne er nemlig steget ret meget i pris de senere år. Hvis man skal se ægte tæpper som en investering, skal det være langsigtet, og man skal notere sig, at man selv har glæde af dem undervejs, samt at det sandsynligvis bliver ens børn, børnebørn eller oldebørn, der kommer til at indløse gevinsten og ikke en selv. For at der kan være tale om en god investering, er det naturligvis en forudsætning, at man køber et tæppe i topkvalitet. Priserne på ægte tæpper afhænger også lidt af moden inden for indretning.

Er ægte tæpper in eller yt?

Det er min klare fornemmelse, at tæpperne i den grad er på vej til at blive in igen. Efter en lang periode med minimalistisk og upersonlig indretningskultur er personlighed, hygge og lidt ”kant” på vej ind i vores indretningskultur igen sammen med noget unikt, som fortæller en historie fra fremmede kulturer. Ikke mindst ønsker vi os en behagelig akustik. Ægte tæpper skaber hygge og har ”kant”, de skaber en behagelig akustik, samtidig med at de oser af kultur og historie. Tiderne skifter, og sammen med tiderne skifter moden. Ligegyldigt om vi vil være ved det eller ej, så bliver vi påvirket af den. Derfor vil der altid være op- og nedture for de ægte tæppers popularitet, og det vil også være forskelligt, hvilke typer af ægte tæpper, der er in. De tæppetyper, vi solgte med arme og ben i 1990’erne, kan være svære at sælge i dag, men de bliver garanteret in igen engang. Ægte persiske tæpper er et verdensomspændende ”brand”, og hvis man er så heldig at eje et ægte kvalitetstæppe, vil man også altid kunne finde en egnet plads til det. Eller der er andre ude i den store verden, der kan.

 

Kontakt os

Vi kan hjælpe med det meste

Hvad kan vi gøre for dig?

Vi afholder løbende mange spændende arrangementer og udstillinger, hvor vi sætter særligt fokus på forskellige kunstnere eller tæpper. Følg os på de sociale medier, så du kan holde dig opdateret og ikke går glip af noget.